De terroirwijnen van Axial Vinos

Spaanse wijn met Nederlandse roots | Axial Vinos | Mastering Garnacha

Wat is nou terroir?

De term terroir wordt vaak gebruikt in de wijnwereld en is afgeleid uit het Frans. Terroir beschrijft de natuurlijke omgeving en ligging van een wijngaard. De betekenis van terroir is als volgt: de combinatie van alle natuurlijke invloeden van de bodem, specifieke geografische ligging, de hellingsgraad, het klimaat, het aantal zonuren en de wijnranken zelf. Toch telt ook het werk van de mens mee, namelijk door de verrichte werkzaamheden in de wijngaard. Zoals de snoeimethodes en het gekozen oogstmoment. De werkzaamheden van de wijnboer die niet onder terroir vallen, zijn de methodes van de vinificatie. Tijdens het vinificatieproces kan er namelijk van alles met de wijn gedaan worden. Doordat deze combinatie elders nooit hetzelfde is, maakt het terroir wijnen uniek. Het is zelfs zo dat wijnen met dezelfde vinificatiemethode, maar van ander perceel of uit een verschillend jaar (denk aan andere weersomstandigheden) door het terroir een net iets ander smaakprofiel hebben. Het smaakprofiel van een wijn komt tot stand door de expressie van de druiven. Afhankelijk van het terroir, zal het druivenras op een andere manier tot expressie komen. Zo is het begrip terroir er niet om een wijn te beschrijven, maar wel om de kenmerken van een wijn te kunnen verklaren.

De terroirs van Axial Vinos

Omdat Axial Vinos drie verschillende wijnhuizen heeft in drie verschillende wijngebieden, heeft Axial Vinos natuurlijk te maken met verschillende type terroirs. Zo zit Pagos del Moncayo in regio Campo de Borja, Bodem Bodega in Cariñena en La Casa de Lúculo in Navarra.

D.O. Campo de Borja

Regio Campo de Borja is gelegen in de meest westelijke zone van Aragón. De meeste wijngaarden liggen langs het dal van de rivier de Ebro en op een hoogte van wel 350 tot 700 meter. Het voornaamste bodemtype in deze regio is kalksteen met daarop zanderige aarde. In Campo de Borja is er beperkt neerslag gedurende het jaar maar kunnen hagel en vorst tijdens het voorjaar zich wel vaak voordoen. De combinatie van de rivier, de hoogte, de bodem en de neerslag zorgen voor unieke omstandigheden.

D.O.P. Cariñena

Terwijl de wijngaarden in Campo de Borja genieten van de zanderig kalksteen bodem, kenmerkt de meer zuidelijk gelegen regio Cariñena zich door wel vier belangrijke bodemtypes. Het zuidwesten is omringd door een bergketen en bepaald de leistenen bodem het karakter van de wijnen. Het noordoosten wordt daarentegen gekenmerkt door kalksteen en het centrale deel leent zich voor de vruchtbare, zwaardere ondergronden met een hoog kleigehalte.

Er is zelfs een officiële indeling gemaakt met een bijbehorende naam. De meest voorkomende bodem wordt cascajo genoemd. De basis van deze grondsoort is kalksteen en heeft een rood tot bruine kleur. Het tweede bodemtype, genaamd royal, bestaat uit kwartsiet en verweerd leisteen. Gevolgd door bodemtype calar; kalksteen als basis, met soms wel een erg hoog kalksteengehalte. De bodem heeft een grove structuur en bevat naast kalk ook mergel en zandsteen. De laatste bodemsoort heeft echter geen eigen benaming gekregen, maar heeft wel zo zijn eigen kenmerken; zware, kalkhoudend en een alluviaal karakter. Zo zijn er op basis van bodemtype al enorme verschillen en dat allemaal binnen één regio. Alle wijngaarden zijn hier wat hoger gelegen op een plateau, net als in Campo de Borjas. Het plateau varieert van 400 tot 800 meter. De temperaturen en neerslag in beide regio’s zijn vrijwel gelijk aan elkaar.

D.O. Navarra

De laatste regio waar Axial Vinos zich bevindt is Navarra. Navarra is het meest noordelijk gelegen ten opzichte van de andere twee regio’s. Navarra is onderverdeeld in vijf subzones: Tierra Estella, Valdizarbe, Baja Montaña, Ribera Alta en Ribera Baja. Een van de noordelijke subzones is Baja Montaña en in deze zone bevindt zich dan ook de wijngaard van La Casa de Lúculo. Het noorden is groener omdat het hier koeler en natter is dan de rest van deze regio. Dit komt omdat dit deel aan de voet van de Pyreneeën ligt.

Op deze manier heeft elke wijngaard van Axial Vinos zijn eigen terroir en dit vertaalt zich in een eigen unieke stijl. Dit is dan ook de reden waarom de drie wijnhuizen van Axial Vinos allemaal typerende terroirwijnen produceren. En dat maakt elke terroirwijn uniek! 

Geen producten in mand!
0