De oude wijngaarden van La Casa de Lúculo

La Casa de Lúculo is ontstaan als project om de oude Garnacha wijngaarden in het Noorden van Navarra te herstellen. Unieke, kleine percelen met bush vines die soms wel meer dan 100 jaar oud zijn en jarenlang met liefde door dezelfde familiehanden zijn verzorgd en geoogst.

Natuurlijke werkwijze

In La Casa de Lúculo geloven wij dat een ecologische werkwijze garant staat voor het behoud van de natuur. Daarom werken wij voornamelijk volgens biologische criteria in onze wijngaarden, zonder het gebruik van synthetische pesticiden of herbiciden. Sinds 2011 zijn we biologisch gecertificeerd. Dit betekent dat iedere wijn geproduceerd door La Casa de Lúculo op natuurlijke wijze plaatsvindt van teelt tot botteling. De oogst gebeurt handmatig, niet alleen om te zorgen dat de druiven in de beste conditie blijven, maar ook om de uitstoot van CO2 die samenhangt met transport en afval zo laag mogelijk te houden

Er wordt geen sulfiet (of andere toevoegingen) gebruikt en alle wijnen fermenteren op hun natuurlijke gisten. Ook de malolactische vergisting gebeurt natuurlijk en het klaren en filteren van de wijn gebeurt zo natuurlijk mogelijk. In geen enkel geval wordt chemische filtering toegepast.

Twee verschillende lijnen:
Cátulo en Lúculo

La Casa de Lúculo beschikt over twee type wijngaarden: de jongere wijngaarden van 70 jaar oud en de oude wijngaarden die meer dan 100 jaar oud zijn. Onze wijnproductie is ook onder te verdelen in twee verschillende lijnen.

Cátulo: Biologisch gecertificeerde jonge wijnen waarvoor de druiven van de jongere, 70 jaar oude wijngaarden worden gebruikt. Fruitgedreven wijnen zoals de Cátulo Rosado of de Cátulo Tinto behoren tot deze lijn.

Lúculo: Premium houtgerijpte wijnen waarvoor de druiven van de 100+ jaar oude wijngaarden worden gebruikt. Traditioneel, maar gecultiveerd volgens dezelfde biologische criteria en ook de wijnmaakprocedure is biologisch. De Lúculo Garnacha Blanca met 3 maanden houtrijping of de Lúculo Origen met 12 maanden houtrijping behoren tot deze lijn.

In beide gevallen is het doel is om de druiven volledig tot expressie te laten komen en het eigen karakter zo goed mogelijk te uiten. De rijping van de wijnen vindt plaats op voornamelijk Franse eiken vaten en op beton, waarbij beton een meer fruitig en floraal karakter geeft aan de wijnen.

De naam van het huis

Een leuk weetje over de naam van ons wijnhuis: de naam komt van een boek geschreven door Julio Camba, gepubliceerd aan het begin van de 20e eeuw. De titel van het boek is La Casa de Lúculo en gaat over het genieten aan tafel: goed eten en goede wijn, goed gezelschap, goede gesprekken en goede manieren. Allemaal zaken waarvan meneer Camba bang was dat het zou verdwijnen. Met dat in gedachten werken we bij La Casa de Lúculo met maximaal respect voor de omgeving en maken we wijnen die hun oorsprong zo goed mogelijk weergeven.

Het klimaat en de Atlantische invloeden

La Casa de Lúculo produceert de beste natuurlijke wijnen uit Navarra en weet als geen ander de essentie van de beste grondstof te behouden: de Atlantische garnacha druif van oude stokken. De garnachadruif weet als geen ander om te gaan met de invloeden van de Atlantische Oceaan én drukt tegelijkertijd het karakter van de wijngaarden en wijnen het beste uit.

De 100 jaar oude garnacha wijngaarden liggen op 400-800 meter hoogte in het meest Noordelijke deel van Navarra aan een bergvoet. Het klimaat hier is continentaal met sterke invloeden van de Atlantische Oceaan en de Pyreneeën. De verkoeling vanuit zee, de koude nachten en de zonnige dagen zorgen ervoor dat de druiven langzaam en delicaat rijpen. De wijngaarden groeien op hellingen met een bodem die varieert qua diepte. Klei, leisteen en kalkhoudende mergel kom je hier tegen in de bodem.

Bij La Casa de Lúculo kom je voornamelijk vrouwen tegen. Aan het roer staat een Frans opgeleide vrouwelijke wijnmaker en ook in zowel productie als directie werken grotendeels dames.

Geen producten in mand!
0