Bodem Bodegas: zelfvoorzienend en duurzaam

Bodem Bodegas, gelegen in DOP Cariñena, is een modern wijnhuis dat sterk gericht is op innovatie en zich inzet voor het milieu.  Begin dit jaar heeft het wijnhuis 147 zonnepanelen geïnstalleerd op een oppervlakte van 291 m2 om zichzelf van elektriciteit te voorzien. Bodem is niet zomaar een wijnhuis, maar een duurzaam wijnhuis die zich inzet voor een goede toekomst.

Doelstellingen van Bodem Bodegas

Sinds haar oprichting in 2016 beschouwt Bodem het als een van de belangrijkste doelstellingen om dagelijkse acties uit te voeren gericht op het bevorderen van een productie op natuurlijke wijze, het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het verminderen van de energieafhankelijkheid.

Het is moeilijk om je een voorstelling te maken van het totale energieverbruik dat nodig is voor een fles wijn of van het energieverbruik in de verschillende stadia van het wijnbereidingsproces. Daarom heeft Bodem Bodegas gekozen voor het gebruik van zonnepanelen, om zo de kosten te drukken, de CO2-uitstoot te verminderen en het ecosysteem te respecteren. Zonnepanelen zetten licht van de zon om in elektriciteit. Een 100% duurzame, groene en dus vervuilingsvrije energie.

Oog voor de toekomst

In 2018 heeft het ministerie van Milieu een studie uitgevoerd waarin het aangaf dat de gemiddelde energie-uitgaven voor de productie van wijn tussen de 20.000 en 80.000 euro per bedrijf per jaar liggen. Door deze energie uit zonne-energie te halen maken wij al een flink verschil en dragen we ons steentje aan de toekomst bij. Ondanks het feit dat de installatie van zonnepanelen nog niet goed ingeburgerd is in de wijnbouwsector, heeft Bodem Bodegas hier toch voor gekozen vanwege de voordelen ten aanzien van klimaatverandering. Om het gebruik van dit soort energie aan te moedigen, zijn de kosten van zonnepanelen de laatste jaren wel verlaagd en is de tijd om de investering terug te verdienen verkort.

Volledig zelfvoorzienend

Bodem is sinds kort volledig zelfvoorzienend, dankzij de aanleg van een waterput, waardoor ze niet meer afhankelijk is van een externe leverancier en altijd over water kan beschikken. Voor de productie gebruikt het wijnhuis ook enkel gerecyclede materialen. Zelfs het gewicht van de wijnfles van Las Margas is onder de loep genomen. Er is gekozen voor een fles met een lager gewicht, ook zo wordt de impact op het milieu verminderd. Verder worden er geen lood- of tincapsules gebruikt en ook de inkt die op de etiketten van de flessen wordt gebruikt, bevat geen kankerverwekkende, mutagene of giftige stoffen. We proberen dus alle mogelijke vlakken zo duurzaam mogelijk te werken.

Duurzaamheid, het milieu en maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan staan hoog in het vaandel. Er wordt nagedacht over het ecosysteem en duurzaamheid wordt beschouwd als een filosofie. Als we een goede toekomst willen hebben en alles voor de volgende generatie goed willen achterlaten moeten we nu actie ondernemen

Geen producten in mand!
0