fbpx

Hoe kies je de perfecte BBQ wijn?

Welke wijn je het beste kunt drinken als je gaat barbecuen hangt van veel verschillende factoren af. Allereerst ligt het er natuurlijk aan wat je precies gaat eten tijdens de barbecue. Zoek je de ideale BBQ-wijn voor vlees, vis of groenten? Of kies je voor een combinatie? Om je een beetje op weg te helpen hebben we een aantal handige tips op een rijtje gezet voor als er een barbecue op de planning staat.

Onze 5 handige BBQ wijn tips:

1. Bepaal eerst of je kiest voor een zomerse wijn die bij alle gerechten past, of dat je een exclusievere wijnspijs combinatie maakt met een mooi stuk vlees of vis. Je kunt natuurlijk ook starten met een frisse borrelwijn en bij het pronkstuk van de avond een gelijkwaardige wijn serveren.

2. Zorg dat je de wijn op de juiste temperatuur serveert. Zeker als het hartje zomer is en de temperatuur omhoog schiet is de wijn al snel te warm. Witte en rosé wijnen serveer je over het algemeen tussen de 8 en 12 graden. Ook rode wijnen mogen licht gekoeld, met een temperatuur tussen de 15 en 18 graden geschonken worden. Licht koelen is echt aan te raden bij hoge temperaturen, van te warme rode wijn wordt niemand blij.

3. Kijk naar de smaken en kruiden die gebruikt worden en let op met overdadig gebruik van verschillende sauzen door elkaar als je een goede wijnspijs combinatie wilt maken.

4. Match gegrild vlees met een zwoele, volle rode wijn, kies een elegante witte wijn bij witte vis en kies bij vette vis eens voor een droge, fruitige rosé.

5. Tenslotte, drink de wijn uit het juiste wijnglas. Voor rood kies je doorgaans een groter glas dan voor rood. De smaken komen dan veel beter tot zijn recht. Waarschijnlijk onnodig om te benoemen, maar drink je wijn vooral niet uit een plastic beker, dat komt de wijn niet ten goede 😉

Benieuwd naar onze wijnspijstips? Deze wijnen wil je drinken bij de barbecue!

Ga je voor gegrild vlees en gegrilde groenten dan is een wijn gemaakt van grenache of garnacha vaak een goede keuze. Sappig en fruitig maar ook krachtig genoeg om te matchen met de rokerige grillsmaken. Kies bijvoorbeeld voor Las Margas van Bodem Bodegas, deze vegan wijn gemaakt van 100% garnacha is de perfecte BBQ wijn.  In deze zwoele garnacha vind je  smaken van rijp fruit, soepele en zachte tannines en daarnaast voldoende frisse minerale tonen voor de perfecte balans.

Ook de Prados Colleción, van 100% garnacha matcht zeer goed met BBQ gerechten en in het bijzonder bij gegrild rood vlees en kruidige gerechten. Bij een krachtige rode wijn zegt men vaak: ‘’hier wil je een stuk vlees bij eten’’. Tannines worden namelijk fluweelzacht dankzij de eiwitten in het vlees. Een perfecte match! Vettere gerechten matchen ook goed met stevige wijnen. Deze rode wijn is gastronomisch trouwens ook erg goed inzetbaar.

Hou je van een rode wijn die iets minder zwaar is, dan adviseren we de Cátulo Tinto van La Casa de Lúculo, een blend van garnacha, tempranillo, merlot en syrah. Het fruit domineert in deze wijn en lichtgekoeld is deze heerlijk bij een zonnige barbecue.

Kies je voor een witvis zoals zeebaars of kabeljauw dan adviseren we de Lúculo Blanca gemaakt van garnacha blanca. Een elegante fruitige en licht kruidige witte wijn die het erg goed doet bij visgerechten.

Bij vettere vis zoals zalm, maar ook bij tonijn en gegrilde garnalen is de Cátulo Rosado van La Casa de Lúculo een erg prettige combinatie. Deze sappige garnacha rosé vol rood fruit en bloemige tonen is niet alleen een goede match met vis maar tevens de perfecte doordrinker voor tijdens de borrel.

Benieuwd naar onze wijnen? Hier vind je ze allemaal.