Garnacha: alles over deze geweldige druif

Spaanse wijn met Nederlandse roots | Axial Vinos | Mastering Garnacha

Grenache of garnacha?

Grenache is een blauw druivenras dat oorspronkelijk uit Spanje komt en daar garnacha of garnatxa wordt genoemd. Het is zelfs de op een na meest aangeplante druif (na tempranillo) in Spanje en wordt veel gebruikt in blends. Dat de druif ook in zijn eentje kan schitteren weet Axial Vinos als geen ander.

Mastering garnacha

De belangrijkste Spaanse wijngebieden voor deze druif zijn Navarra, Rioja, Penedès en Priorat. Maar ook in Frankrijk en dan met name in de Rhône, Languedoc en Roussillon wordt deze druif veelal gebruikt in blends. In de Rhône bijvoorbeeld kom je de beroemde GSM blend tegen: grenache, syrah, mourvèdre. Goede Spaanse wijn van 100% garnacha kom je zo nu en dan ook tegen. Het vereist veel kennis van het wijnmaakproces om een kwaliteitswijn die voor 100% uit deze druif bestaat  te produceren. Axial Vinos beheerst dit al meer dan 20 jaar en kan zich ondertussen wel een ware garnachaspecialist noemen.

Garnacha: de druif

De grenache of garnacha druif is relatief groot en heeft een dunne violetblauwe schil die over het algemeen niet veel kleurstof en tannine bevat. Druivenranken met deze druif groeien vaak behoorlijk hard en geven veel fruit. Dat klinkt leuk, maar dit komt de kwaliteit niet ten goede. Heel goed snoeien is dus noodzakelijk, dit zorgt voor een lagere opbrengst en meer concentratie in kleur, geur en smaak. Garnacha kan goed tegen een zeer warm en droog klimaat waardoor D.O. Navarra, D.O. Campo de Borja en D.O. Cariñena bij uitstek regio’s zijn waar de druif goed aardt. Een groot voordeel is dat de druif immuun is voor allerlei ziektes en het beste gedijt op arme, droge en steenachtige bodems. Laten we die nou ook precies in deze gebieden tegenkomen. In het groeiseizoen vormt de garnacha druif veel suiker en ook de tannines rijpen goed gedurende deze periode. Echter de druif kan ook zijn zuren verliezen, daarom is het belangrijk precies op het juiste moment te oogsten en natuurlijk over de juiste vinificatieskills te bezitten.

Hoe smaakt grenache of garnacha?

Over het algemeen levert de druif wijnen met een hoog alcoholpercentage en een zwoel, soepel karakter. Naast veel fruit (bramen, kersen) zorgt de druif voor kruidige tonen van zoethout, laurier, peper en kruidnagel. Het bewaarpotentieel hangt samen met de vinificatie, de kwaliteit van de wijngaard en druiven en specifiek het houtrijpingsproces. Het zijn wijnen die je vaak binnen een aantal jaar drinkt.

Niet alleen rode wijn

Er wordt niet alleen rode wijn van de grenache of garnacha druif gemaakt. Ook de sappige Spaanse ‘rosado’s’ bevatten vaak grenache of garnacha. In sommige gevallen heb je zelfs een 100% garnacha te pakken (zoals Lucolo). In lichtgekleurde fruitige Franse roséwijnen uit de Provence tref je deze druif vaak aan als onderdeel van een blend. De grenache druif kent vele gezichten dus. Voor deze rosé wijnen wordt ook de druif garnacha tinta gebruikt. Het schilcontact is korter dan bij rode wijn en daardoor geeft de schil minder kleurstof en tannine af aan de wijn.

Garnacha blanca

De grenache/garnacha druif heeft ook een witte variant, deze traditionele Spaanse druivensoort heeft een bloemig karakter met tonen van kruiden (zoals venkel, dille, anijs) en wit fruit. De druif heeft van nature een hoog alcoholgehalte en lage zuren. Ook de witte garnacha houdt van een warm en droog klimaat en een arme, droge bodem. Logisch dus dat deze druif veel voorkomt in D.O. Navarra.

Benieuwd naar de Spaanse garnacha wijnen van Axial Vinos?

Geen producten in mand!
0